Vi alla har ofta olika typer av hår och det är vad för hårtyp man har som avgör dels hur ofta man bör tvätta det, så väl som vad för slags hårprodukter man bör använda sig av. Att hitta rätt balans är viktigt, för tvättar du allt för ofta, så kan det slita på håret samt att det även kan göra att hårbotten torkar ur. Det kan även göra att ditt hår snabbare upplevs som fett igen. Men det är inte heller bra att tvätta håret för sällan, för det kan göra att håret torkar ut. Särskilt om du ofta använder dig av hårprodukter som hårspray och torrschampo. Även hårbotten kan bli irriterad om det finns döda hudceller som inte tvättats bort. 

För att du ska kunna veta vad för hårprodukter du bör satsa på och hur ofta du bör tvätta ditt hår, så bör du utgå från din hårtyp.

Tjockt och fylligt hår

Om du har tjockt och fylligt hår, så blir det inte lika snabbt fett, som tunt hår kan bli. Du som har denna hårtyp, för dig räcker det att tvätta det en gång per vecka. Men se till att göra det noga, med ett schampo som gör rent skalpen ordentligt. Se även till att schamponera två gånger. 

Tunt och fint hår

Om du har tunt eller fint hår, så är det inte ovanligt att det snabbt blir stripigt. Det för att hårbotten är nära håret och det är ju där det feta bildas. Du som har tunt hår kan tvätta håret varannan dag. Du kan även testa Nioxion om du har mycket tunt hår, eller börjat få håravfall. 

Slitet hår

Om du har slitet hår, så satsa på att tvätta det var tredje dag. Använd dig av hårprodukter som ger bra med återfuktning samt se även till att använda en inpackning regelbundet

Lockigt hår

Om du har lockigt hår, så behöver du dels mycket fukt dels se till göra en regelbunden tvätt av håret. Det för att inte lockarna ska tyngas ner. Tvätta helst varannan dag, med schampo för lockigt hår. Har du extremt lockigt hår, så räcker det att tvätta var tredje dag, gärna då med ett sulfatfritt schampo och balsam.

Oljigt hår

Om du har oljigt eller fett hår, försök att tvätta max fyra gånger per vecka, alltså cirka varannan dag. Om du tvättar allt för ofta så leder det oftast till att det snabbare blir fett nämligen. Det eftersom din hårbotten kommer att producera mer olja och talg om den ständigt tvättas. Satsa helt på ett schampo som är specifikt framtaget för fett/oljigt hår. 

Hur ofta ska du tvätta håret om du har torr hårbotten?

Om det är så att du besväras av en torr hårbotten, se till att bara tvätta håret en gång per vecka. Du kan gärna då använda en hårprodukt eller ett schampo som är vårdande för skalpen.

Hur ofta ska du tvätta håret om du har mjäll?

Mjäll är något som kan uppstå i torrt hår, så väl som i oljigt hår. Du som gärna använder dig av hårprodukter som mousse eller hårspray med alkohol ökar risken med mjäll. Samma om du använder dig av tät mössa. Du bör satsa på att använda ett milt schampo som är skonsamt för din hårbotten. Fungerar inte det, så kan du testa starkare schampo med ämnet ketokonazol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.