Letar du efter en sorts glas som tål temperaturer på upp till hela 300 grader, som är lättviktigt och samtidigt har en imponerande elektrisk isoleringsförmåga? Då kanske du är intresserad av att ta reda på mer om det mycket fördelaktiga materialet borosilikatglas. Det kan mycket väl vara så att du tidigare har hört talas om glaset, men inte är helt hundra på vad som kännetecknar detta material, vad dess egenskaper är eller vad dess positiva aspekter är jämfört med ordinärt glas. Det är just detta som vi ska kika närmare på i den här artikeln!

Vad används borosilikatglas till?

Det är inte för intet som borosilikatglas flitigt dras nytta av till en lång rad redskap inom laboratorium. Här har vi en typ av glas som är hygienisk, slitstark, tål repor och som dessutom är enkel att formge. Det klarar av plötsliga temperaturchocker och lämpar sig därför när det är dags att tillverka provrör, bägare, stavar och liknande utrustning som du kan finna i ett laboratorium.

Kanske har du tidigare stött på märket Pyrex som tar fram måttkannor, förvaringslådor, ugnsformar och fler liknande produkter: många av dessa är framställda i just borosilikatglas. Utöver laboratorieutrustning och de andra ovannämnda användningsområdena inom märken såsom Pyrex kan du dessutom stöta på borosilikatglas i tvättmaskinsluckor eller som ett lampskydd i mikrovågsugnen. När allt är sagt och gjort har vi här en typ av glas som utan tvekan kan komma väl tillhands vid många olika tillfällen.

Hur skiljer sig borosilikatglas från vanligt glas?

Då har vi kikat på tillfällen få borosilikatglas tillämpas, men vad är det mer konkret som skiljer glaset från ordinärt glas? Vi nämnde tidigare att borosilikatglas är relativt lättviktigt, och med detta i åtanke är ordinärt glas därför både tyngre och tjockare. Borosilikatglas är dessutom begränsat till färgerna grå, vit, blå, grön och gul medan ordinärt glas kan komma i en hel uppsjö av olika färger. Värt att veta är också att borosilikatglas i de flesta fallen är dyrare.

Som tidigare nämnt klarar borosilikatglas av mycket höga temperaturer upp till hela 300 grader, och det tål samtidigt snabba temperaturförändringar. Det är därför du ofta får syn på det här glaset i redskap som ska in i ugnen, mikrovågsugnen eller dras nytta av i laboratorium. För ett utomordentligt slitstarkt glas som verkligen håller kan det vara att föredra över normalt glas vid många tillfällen.

Mer om Pyrex

Märket Pyrex är kända för att ta fram produkter som är gjorda av just borosilikatglas. Detta märke infördes år 1915 och ägs av företaget Corning Incorporated. Deras fokus ligger på att tillverka laboratorieutrustning och köksutrustning som till står del är framställd i borosilikatglas, och resultatet blir hållbara varor som klarar av temperaturchocker utan problem.

Det kan till och med vara så att du för närvarande har ugnsformar i hemmet som just är gjorda av borosilikatglas, och det är tack vare detta praktiska material som du har möjligheten att laga utsökta måltider i ugnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.