Du kanske redan kan lösa Rubiks kub? Eller har du suttit många timmar med den utan att kunna göra det? Grejen är ju att det sällan går att bara vrida runt den hit och dit. Det är vissa vridningar som ska göras, enligt vissa algoritmer. Sedan beror det även på vilken Rubiks kub det är, hur den ska lösas. För det skiljer sig åt om det är en 3x3x3 eller om det är en 5×5 kub. För att hjälpa till att lösa Rubiks kub, så finns det idag en massa bra guider att följa. Det finns även videos att titta på. Det är rätt smart att kolla in dessa, så att du kan lära dig hur du ska lösa just den kub du har. 

Den allra första Rubiks kub, den skapades av Ernő Rubik och den hade 3x3x3 block med 54 rutor totalt. Dock var det så, att när den väl var uppfunnen, så tog det Ernő Rubik flera veckor att lösa den! Därmed är det inte troligt att du heller klarar av det på första försöket! Det krävs övning samt även en viss hjälp med att lösa den. 

Varför ska man lösa en Rubiks kub?

En Rubiks kub kan ses som en leksak, men även som ett IQ-pussel. Dels är det ju rätt kul att sitta med den för att försöka klura ut hur man ska vrida och var samt att det även är bra sätt att träna hjärnan på. Så dels är det ett kul tidsfördriv, dels ett bra hjälpmedel för hjärngympan! Hjärnan i sig, den mår bra av att utmanas. Genom att försöka lösa en Rubiks kub på egen hand, så får din hjärna arbeta på en mängd olika sätt. Om det blir för svårt, så kan du som sagt ta hjälp att lösa den, genom att kika på guider som visar dig hur det ska gå till.

Du kan med fördel även satsa på andra typer av IQ-pussel och andra hjärnövningar för att hålla din hjärna i trim. Så utöver att lösa Rubiks kub, satsa gärna även på korsord, Sudoku med mera.

Vilken kub ska du börja att lösa?

Det finns ju flera varianter av Rubiks kub att välja mellan idag. Den vanliga är just den som Ernő Rubik skapade, den med 3x3x3 block och 54 rutor. Den som anses enklast att lösa, det är den som har 2×2. Men sedan har du ju ända upp till 33×33! Den är nog inte den bästa att börja med! När du väl klarar av att lösa de ”lättare” varianterna, så kan du ju gå uppåt med fler block och rutor. Även där finns det olika guider och lösningar att ta hjälp av. 

En annan variant av kub, det är så kallade speed cubes. De påminner om vanliga kuber, men de är lättare och snabbare att vrida. Den typen av kub används då man tävlar i att lösa dessa kuber på tid. De som är bra på detta, de löser en kub på bara ett par sekunder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.