Att bygga eller sy med läder, det kan vara en trevlig hobby. Eller så är du lajvare eller en person som ofta åker på medeltidsveckor och vill tillverka dina egna skor, livremmar med mera. Det kan vara bra att veta att det finns olika typer av läder och att de alla kan bete sig olika. Det kan även vara bra att ha ett visst antal verktyg för att kunna jobba på rätt sätt med läder. Läder har även olika garvningsmetoder. Det är alltså hur man har förberett skinnet eller lädret. Det finns till exempel det som kallas för kromgarvat läder. Det är en lite modernare metod som gör att lädret i sig blir stumt och ”dött”. Det gör att lädret inte formar sig som det ska. Ett annat sätt att garva läder på, det är att göra det vegetabiliskt. Vegetabiliskt garvat läder är garvat med garvsyror från till exempel ekbark, eller andra liknande källor. Denna metod har använts i flera hundra år.

Läder och skinn från olika djur

Det finns idag en mängd olika skinn och läder att få tag på och det från olika djur. Djuret i sig ger lädret dess egenskap kan man säga. Nöt som är vegetabilisk garvat, det är lite svårare att töja. Men det går att få tag på tunt kalvskinn, så väl som skinn från oxar. Detta läder passar ofta bra att använda för att tillverka skor, rustningar och remmar med. Men det går ofta även bra att göra väskor och kläder med av det

Ett annat skinn/läder, är get. Det är då ganska elastiskt och smidigt och går använda till kläder och mjuka väskor. Bör inte används till skor, eftersom de kan töja ut sig.

Ett annat djur som ger smidigt läder, det är ren. Detta läder är stadigare än getens, men inte alls lika stumt som lädret från nöt.

läder

Köpa läder

Det finns olika ställen att köpa läder på. Det är inte ovanligt att det säljs i kvadratfot. Det innebär att du ibland kanske måste köpa mer läder än vad du har behov av. Ofta är det ju så att när man börjar med läderhantverk, så gör man mindre grejer och behöver då bara en liten bit. Men eftersom att läder är rätt dyrt, så kan inte de som säljer det kapa upp en massa små bitar hit och dit. Det blir för mycket spill då. Det finns dock de företag där det går att hitta så kallade spillbitar att köpa. Annars kan det vara värt att gå samman med vänner som även de vill kunna tillverka i läder. Då kan ni köpa större bitar och dela med varandra.

Du som vill köpa bra läder samt även bra verktyg att använda, du kan hitta en hel del hos Leatherhouse. Bland verktyg som kan vara bra att satsa på är bland annat knivar, sylar, sporrar, huggpipor, sadelmakarnålar, lädernålar, håltänger och så vidare. Välj verktyg utifrån vad det är du ska tillverka. Det går ju alltid att köpa till mer senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.